Меню Закрити

Здорове харчування – запорука здорового майбутнього!

Реформа шкільного харчування, розпочата у 2020 році, за ініціативи першої леді Олени Зеленської, триває попри повномасштабну війну. Це важливий крок до здоров’я і щастя дитини та суспільства. Наразі це комплекс заходів, метою яких є, в тому числі, зміна поведінкових аспектів і суспільного сприйняття та розуміння здорового харчування й корисних харчових звичок.

Реформу здійснюють профільні міністерства. Зокрема МОН України. Вона відбувається за підтримки міжнародних партнерів – Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ, українсько-швейцарських проєктів DECIDE, експертного середовища та найкращих українських фахівців, як-от команда Євгена Клопотенка CultFood, Асоціація дієтологів України.

У жовтні 2023 року Розпорядженням Кабінету Міністрів України схвалено «Стратегію реформування шкільного харчування на період до 2027 року» та затверджено операційний план на 2024 рік (27 жовтня 2023 року               № 990-р).

Ухвалення цього документу є одним з найважливіших кроків у процесі зміни та переформатування системи організації харчування в закладах освіти й забезпечення дітей якісною та поживною їжею. 

Стратегічна мета реформи – забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих.

Саме тому у січні-червні 2024 року відділом виховної роботи та позашкільної освіти Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д.Ушинського було започатковано та реалізовано обласний освітній проєкт «Healthy food: здоровим бути здорово!» (далі – Проєкт).

Мета Проєкту – проведення інформаційно-просвітницької роботи серед учнівства, батьківської спільноти, педагогів щодо здорового харчування; впливу здорового харчування на покращення психологічного стану; формування в освітньому середовищі інформаційного поля для розуміння навичок здорового харчування та збереження здоров’я шляхом застосування нових форм передачі знань.

Проєкт реалізовувався у партнерстві з спеціалістами/консультантами місцевих органів управління освітою/Центрів професійного розвитку педагогічних працівників.

12 січня 2024 року відбулась презентація Проєкту під час обласного вебінару «Healthy food: здоровим бути здорово!». Учасники заходу ознайомились з дорожньою картою Проєкту, змістом та завданнями кожного етапу, отримали рекомендації щодо проведення тематичних активностей.              У межах зустрічі відбулися презентації виховних практик (мініпроєктів, активностей).

Складовими Проєкту стали: планування, проведення активностей в межах реалізації Проєкту, створення відеороликів; визначення найкращих виховних практик на рівні територіальних громад для участі в обласному медіафестивалі, підбиття підсумків обласного медіафестивалю, визнання та заохочення учасників, проведення обласного воркшопу, узагальнення матеріалів переможців у науково-методичному журналі «Педагогічні обрії» ЧОІППО імені К.Д.Ушинського.

На обласний медіафестиваль надійшло 44 відеоролики (в категорії «Мініпроєкт/активності – колектив закладу загальної середньої освіти» – 27 відеороликів, в категорії «Мініпроєкт/активності – колектив класу» – 17) від Варвинської, Добрянської, Киїнської, Козелецької, Коропської, Куликівської, Ладанської, Лосинівської, Ніжинської, Новгород-Сіверської, Прилуцької, Сновської, Срібнянської, Талалаївської (Прилуцький район), Чернігівської, Яблунівської  територіальних громад та закладів загальної середньої освіти обласного підпорядкування: КЗ «Городнянський ліцей» Чернігівської обласної ради, Ніжинський обласний педагогічний ліцей Чернігівської обласної ради, КЗ «Прилуцький навчально-реабілітаційний центр» Чернігівської обласної ради; обласної педагогічної майстерні педагогів-організаторів ЧОІППО імені К.Д.Ушинського.

Серед лідерів обласного медіафестивалю:

  • КЗ «Івківський ліцей» Ладанської селищної ради (проєкт «Харчуйся правильно та живи довго», координатори: Світалана Андрущенко, Людмила Назаренко, Людмила Нощенко);
  • Ніжинський ліцей Ніжинської міської ради Чернігівської області при НДУ імені Миколи Гоголя (проєкт «Ми за здорове харчування», координатори: Марина Семенова, Олена Радченко);
  • Ніжинська гімназія №3 Ніжинської міської ради (проєкт «Здоровим бути здорово!» (5-9 класи), координатор – Інна Вергун);
  • Ніжинський обласний педагогічний ліцей Чернігівської обласної ради (проєкт «Healthy food: тренд чи дійсно користь», координатори: Інна Гах, Людмила Кошова, Андрій Компанець, Наталія Полянська, Юлія Болох, Алла Іващенко);
  • КЗ «Прилуцький навчально-реабілітаційний центр» Чернігівської обласної ради (проєкт «Фестиваль здорового харчування»», координатор – Світлана Петренко);
  • Сновський ліцей №1 Сновської міської ради Корюківського району (проєкт «Healthy food: здоровим бути здорово!», координатор – Яна Биша);
  • Дубогаївська ЗОШ І-ІІІ ст. Яблунівської сільської ради (проект «Healthy food: здоровим бути здорово!», координатори: Наталія Кравченко, Любов Лисняк);
  • Срібнянський ліцей Срібнянської селищної ради (проєкт «Здоровим бути здорово та сучасно!», координатори: Алла Мартищенко, Ольга Соловей);
  • Чернігівська ЗОШ І-ІІІ ст. №3 Чернігівської міської ради (проєкт «Здоровим бути здорово!», координатори: Юлія Крупеник, Вероніка Фенно);
  • обласна педагогічна майстерня педагогів-організаторів ЧОІППО імені К.Д.Ушинського (проєкт «Healthy DISCO!», координатори: Інна Кончиц, Наталія Бурдюг, Інна Вергун, Оксана Ільющенко, Юлія Климак, Наталія Кривенок, Катерина Опанасенко, Олена Солонар).

Серед учасників визначено лауреатів медіафестивалю:

у категорії «Мініпроєкт/активності – колектив закладу загальної середньої освіти»:

  • КЗ «Городнянський ліцей» Чернігівської обласної ради (проєкт «Сходинки здоров’я», координатор – Тетяна Росол);
  • Карильська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Коропської селищної ради Чернігівської області (проєкт «Healthy food: здоровим бути здорово та сучасно!», координатор – Виборна Наталія);
  • Куликівський ліцей Куликівської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області (проєкт «Мандруй світом здорового харчування», координатори: Юлія Лапко, Софія Никоненко);
  • Ніжинський навчально-виховний комплекс № 16 «Престиж» (гімназія – загальноосвітня школа І ступеня – дошкільний навчальний заклад) Ніжинської міської ради Чернігівської області (проєкт «Смаки світу», координатори: Ольга Крисько, Тетяна Сунка);
  • Ніжинська гімназія №3 Ніжинської міської ради Чернігівської області (проєкт «Здоровим бути здорово!» (1-4 класи), координатор – Інна Вергун);
  • Дігтярівський навчально-виховний комплекс Новгород-Сіверської міської ради Чернігівської області (проєкт «Healthy food: здоровим бути здорово!», координатор – Тетяна Приходько);
  • Прилуцька гімназія №10 Прилуцької міської ради Чернігівської області (проєкт «Здоровим бути здорово!», координатори: Юлія Калашнік, Богдана Костюк);
  • Прилуцький ліцей № 14 Прилуцької міської ради Чернігівської області (проєкт «Вітамінна гостина «Корисно, якісно, смачно!», координатор – Лариса Гуріненко);
  • Талалаївський ліцей Талалаївської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області (проєкт «Healthy food: здоровим бути здорово!», координатор – Леся Шульга);
  • Спеціалізована загальноосвітня школа №2 І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням іноземних мов (проєкт «HEALTHY FOOD», координатор – Анна Биченок);
  • Чернігівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №7 Чернігівської міської ради Чернігівської області (проєкт «Тиждень здорового харчування», координатори: Ольга Помилуйко, Наталія Рубан).

у категорії «Мініпроєкт/активності – колектив класу»:

  • Дубовогаївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Яблунівської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області (проєкт «Знаю сам – навчу тебе!», координатор – Інна Дибенко);
  • Ніжинський навчально-виховний комплекс № 16 «Престиж» (гімназія – загальноосвітня школа І ступеня – дошкільний навчальний заклад) Ніжинської міської ради Чернігівської області (проєкт 3-А класу «Чи складно бути здоровим або дивний сон!», координатор – Тетяна Шафрай);
  • Прилуцький ліцей №5 імені Віктора Андрійовича Затолокіна Прилуцької міської ради Чернігівської області (проєкт 9-А класу, координатор – Анна Савчин);
  • Чернігівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3 Чернігівської міської ради Чернігівської області (проєкт 3-З класу «Марафон «Healthy food: здоровим бути здорово!», координатор – Олена Кисіль).

04, 11 червня 2024 року проведено обласний воркшоп «Організація виховного процесу зі здобувачами освіти щодо формування здорового способу життя» (за підсумками обласного освітнього проєкту «Healthy food: здоровим бути здорово!»

Учасники заходу, заступники директорів з виховної роботи, координатори виховних активностей Проєкту (близько 107 осіб), мали можливість поспілкуватися зі спеціалістами:

  • Інною Чистенко, психологинею, радницею голови ОВА з питань ментального здоровʼя;

  • Єгором Павленком, завідувачем гематологічним відділенням КНП «Чернігівська обласна дитяча лікарня» Чернігівської обласної ради, лікарем гематологом, педіатром;

  • Іриною Грищенко, заступником директора навчально-методичного центру психологічної служби у системі освіти Чернігівської області;

Мариною Білоусовою, викладачем-методистом КЗ «Чернігівський центр професійно-технічної освіти» Чернігівської обласної ради, які розкрили питання здорового харчування через призму специфіки своєї роботи.

На заході були присутні і спеціалісти/консультанти місцевих органів управління освітою/Центрів професійного розвитку педагогічних працівників області.

У другий день навчання переможці обласного медіафестивалю презентували активності, які  організували та провели в закладах загальної середньої освіти в межах Проєкту.

До зустрічі приєдналася група незалежних експертів-практиків – заступників директорів з виховної роботи закладів загальної середньої освіти області: Світлана Сидоренко, заступник директора з виховної роботи Бахмацького ЗЗСО І-ІІІ ст. №5 Бахмацької міської ради; Валентина Ситенька, заступник директора з виховної роботи Корюківського ліцею №2 Корюківської міської ради та методист з виховної роботи КЗ «Чернігівський обласний науковий ліцей» Чернігівської обласної ради Антоніна Федорченко. Вони наголосили на важливості роботи, яка проводиться в закладах освіти щодо популяризації здорового харчування і поділились враженнями від перегляду відеоматеріалів учасників Проєкту.

Дата проведення воркшопу символічно співпала з відзначенням Тижня здорового харчування (10-14 червня).

Узагальнені матеріали обласного освітнього Проєкту будуть представлені у науково-методичному журналі «Педагогічні обрії» ЧОІППО імені К.Д.Ушинського.

Усі учасники медіафестивалю отримають сертифікати про підвищення кваліфікації, дипломи ЧОІППО імені К.Д.Ушинського та електронний примірник журналу «Педагогічні обрії» з матеріалами Проєкту.

Спеціалісти/консультанти місцевих органів управління освітою/Центрів професійного розвитку педагогічних працівників області отримають подяки ЧОІППО імені К.Д, Ушинського. за професіоналізм та злагоджену роботу щодо реалізації Проєкту на рівні громад.

Харчуйтеся правильно – час обирати здоров’я!

Інна Кончиц,

методист ЧОІППО імені К.Д.Ушинського,

координатор обласного освітнього проєкту

«Healthy food: здоровим бути здорово!»

Відеоролики переможців