26 березня 2025 року в офлайн режимі на базі КЗ «Чернігівський обласний науковий ліцей» Чернігівської обласної ради відбулась зустріч учасників обласної педагогічної майстерні педагогів закладів загальної середньої освіти Варвинської, Ніжинської, Новгород-Сіверської, Прилуцької, Чернігівської територіальних громад та вихователів класів ліцею (20 осіб).
Захід було проведено в межах реалізації обласного освітнього Проєкту «Healthy food: здоровим бути здорово!», який є частиною обласного плану інформаційно-просвітницьких заходів щодо сприяння формуванню в учасників освітнього процесу навичок здорового харчування у 2024/2025 навчальному році, напрацьованого в межах обласної програми реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року.
Модераторами зустрічі були Інна КОНЧИЦ, методист відділу виховної роботи та позашкільної освіти ЧОІППО імені К.Д.Ушинського та Антоніна ФЕДОРЧЕНКО, методист з виховної роботи КЗ «Чернігівський обласний науковий ліцей» Чернігівської обласної ради.
Захід був проведений у формі педагогічної академії і наповнений тренінговими вправами, майстер-класами, інформаційними хвилинками, груповими та індивідуальними формами роботи.
Організатори заходу ставили собі за мету заохотити педагогів долучитися до спільноти прихильників здорового харчування та удосконалити професійні компетентності щодо використання в роботі наочних методів навчання, а саме ментальних карт.
На початку зустрічі педагоги мали можливість переглянути виставку науково-популярної, навчальної та художньої літератури з питань здорового харчування. Матеріали до виставки були надані Чернігівською обласною дитячою бібліотекою. Виставка також містила інформаційні матеріали пов’язані з останніми дослідження харчових звичок дорослих 18-69 років (2022), рекомендації щодо здорового харчування дорослих (2017) тощо.
Розпочала захід Інна КОНЧИЦ. Вона наголосила на актуальності питання, яке об’єднало учасників зустрічі, проаналізувала результати попереднього анкетування щодо рівня обізнаності та зацікавленості педагогів питаннями здорового харчування та провела інтерактивну вправу на знайомство «Часточка себе».
Антоніна ФЕДОРЧЕНКО у цікавій формі розкрила суть понять «раціональне» та «збалансоване» харчування, наголосила на важливості різноманіття в харчуванні. Під час обговорення складових раціонального харчування педагоги дізналися про пропорційне наповнення тарілки здорового харчування; про продукти, які містять найбільшу кількість поживних речовин (білки, жири та вуглеводи); про вітаміни та мінерали тощо.
Серед спікерів, що активно долучились до проведення заходу Людмила МОЧАЛОВА, практичний психолог ліцею. Педагоги не тільки ознайомились з методикою проведення гри «Сортувальник», а й об’єднавшись в команди, наповнювали тарілку здорового харчування корисними продуктами, знаходили альтернативи екстрапродуктам.
За результатами попереднього анкетування, проведеного за два тижні до зустрічі, 94% опитаних проводять і в майбутньому планують проводити зі здобувачами освіти заходи з формування навичок здорового харчування. Під час організації і проведення заходів 56% респондентів використовують візуальні методи навчання.
Інна КОНЧИЦ розказала присутнім про особливості та методику створення ментальних карт, презентувала ментальну карту однієї зі складових обласного міжшкільного проєкту руханки-челенджу «Healthy DISCO», який був реалізований у 2024 році учасниками обласної педагогічної майстерні.
Працюючи в групах педагоги створювали ментальні карти активностей, що мають відношення до Всесвітнього дня здорового харчування (16 жовтня), Всесвітнього дня шкільного молока (остання середа вересня), Міжнародного дня шкільного харчування (другий четвер березня), Всесвітнього дня моркви (4 квітня).
Після презентацій ментальних карта на учасників чекав майстер-клас «Карвінг для здорового харчування. Робимо здорову їжу ще більш привабливою», який провела Тамара ПРИМАК, завідуюча їдальнею ліцею. Вона поінформувала учасників щодо нових норм споживання не тільки солі та цукру, презентувала вітамінні страви, які готують для вихованців ліцею. Учасники зустрічі мали можливість опанувати мистецтво карвінгу.
Кожен з присутніх отримав теку корисних матеріалів з питань здорового харчування (white paper, «запитували – віповідаємо» тощо). Серед матеріалів квіткові аркуші і насіння мікрозелені, фотофіксація вирощування яких учасниками зустрічі, наповнить майбутню фотовиставку «Від А до Я».
Під час та по закінченню заходу учасники брали участь у бліц-опитуванні і ділились враженнями від події, в якій взяли участь: «Час провели з користю!», «Чекатимемо наступних запрошень», «Чудова організація», «Змістовно, цікаво і навчально», …
Дякуємо за роботу оператору – пані Анастасії СТАРОДУБЕЦЬ, педагогу-організатору КЗ «Чернігівський обласний науковий ліцей» Чернігівської обласної ради.