27 березня 2025 року відбувся обласний вебінар для директорів закладів загальної середньої освіти з теми «Організація здорового харчування в рамках упровадження реформи системи шкільного харчування (із практики роботи КЗ «Городнянський ліцей № 2» Городнянської міської ради Чернігівської області)».
Ірина Лисенко, в.о. ректора Чернігівського ОІППО імені К.Д. Ушинського, кандидат педагогічних наук, доцент, відкрила вебінар, акцентуючи увагу на підвищенні кваліфікації керівників та педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти щодо організації здорового харчування, формування в освітньому середовищі інформаційного поля для розуміння здобувачами освіти навичок здорового харчування та збереження здоров’я в умовах воєнного стану в Україні.
Григорій Смоляр, начальник відділу освіти Городнянської міської ради, звернув увагу на виклики сьогодення щодо впровадження у Городнянській територіальній громаді здорового харчування в рамках реформи системи шкільного харчування, озвучив здобутки й виклики сьогодення, аспекти зміцнення матеріальної бази харчоблоків закладів освіти громади.
Сергій Романчук, директор Комунального закладу «Городнянський ліцей № 2» Городнянської міської ради Чернігівської області, презентував організацію здорового харчування в рамках упровадження реформи системи шкільного харчування (із практики роботи закладу освіти). Підкреслив, що робота з новими технологіями вимагає високої кваліфікації персоналу, тому недостатньо лише модернізувати їдальні (харчоблоки) — необхідно також навчити фахівців (кухарів) ефективно використовувати нове обладнання, меню і т.д. Особлива увага приділяється просвітницькій діяльності щодо формування у дітей та підлітків правильних харчових звичок, підвищення рівня обізнаності про користь здорового харчування. Тому регулярно проводяться тематичні заходи для різної вікової категорії дітей, батьків щодо правильного здорового харчування.
Наталія Баришовець, методист відділу координації методичної роботи та професійного розвитку керівних кадрів, звернула увагу на роль директора – менеджера освіти щодо співпраці школи та громади в умовах упровадження реформи системи шкільного харчування; проговорила питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчування учнів початкових класів ЗЗСО у 2024, 2025 р.р. та ін..
Під час круглого столу «Здорове харчування: виклики та можливості впровадження в умовах воєнного стану в Україні» долучилися до обговорення директори ЗЗСО (Світлана Рубан, директор Чернігівської гімназії № 11 Чернігівської міської ради, Наталія Кириленко, директор Чернігівської загальноосвітньої школи І ступеня № 25 Чернігівської міської ради Чернігівської області, Ірина Нечес, директор Носівського ліцею № 1 Носівської міської ради Чернігівської області).
У роботі вебінару взяли участь директори закладів загальної середньої освіти територіальних громад Чернігівської області (145 осіб).
Методист Наталія Баришовець