З привітань, алгоритму дій у разі оголошення повітряної тривоги, а також зі слів «Здоровим бути здорово!» 16 червня 2025 року розпочався воркшоп, який об’єднав не тільки учасників обласного освітнього проєкту «Healthy food: здоровим бути здорово!» (далі – Проєкт), а й усіх небайдужих до власного здоров’я і здоров’я наших дітей, а значить нашого спільного майбутнього (близько 60 осіб).
Модератор зустрічі, Інна Кончиц, методист відділу виховної роботи та позашкільної освіти ЧОІППО імені К.Д.Ушинського, наголосила на актуальності формування правильних харчових звичок саме у дорослих, особливо в умовах швидкого ритму життя, постійних стресів, сидячого способу життя і неправильне харчування.
Перший день навчання розпочався з інформаційних тематичних виступів, в яких представники різних галузей висвітлили питання здорового харчування через призму специфіки своєї професійної діяльності.
Пані Ольга МЕХЕД, завідувач кафедри біології НУ «Чернігівський колегіум» ім.Т.Г. Шевченка розказала про вплив культурних стереотипів і псевдонауки на харчування людини.
Віктор ЯНЧЕНКО, доцент кафедри хімії, технологій та фармації НУ «Чернігівський колегіум» ім.Т.Г. Шевченка довів до відома учасників інформацію про джерела властивостей та безпечність природних барвників у харчовій промисловості.
Разом з Іриною ГРИЩЕНКО, заступником директора Навчально-методичного центру психологічної служби у системі освіти Чернігівської області дійшли висновку, що знання і критичне мислення далеко не весь багаж, який варто мати при собі, щоб наше бажання змінити харчові звички стало нашою життєвою потребою і не викликало стресу у разі «зриву»?
Виявляється емоції, переживання та психічний стан впливають на те, що ми їмо, скільки їмо і чому. Чому їжа керує нами? ⠀Не тому, що ми «слабкі» або «не вистачає сили волі», а тому що саме їжа – єдине, що ми не оцінюємо. Тож, психологія харчування може бути корисним інструментом для покращення харчових звичок та загального благополуччя.
Наступний спікер – Єгор ПАВЛЕНКО, завідувач гематологічним відділенням КНП «Чернігівська обласна дитяча лікарня» Чернігівської обласної ради у відеозверненні до учасників висвітлив питання «Базова основа нутрітивної підтримки молоді. Паталогічні зміни при порушенні дієти». Як практикуючий педіатр він прокоментував ряд прикладів зі своєї лікарської практики і наголосив на необхідності формування культури здорового харчування саме у дорослих через усвідомлену зміну своїх харчових уподобань.
Спілкування в широкому колі зумовило відкритий полілог, наповнений запитаннями учасників і відповідями експертів.
Захід продовжили педагоги-організатори закладів загальної середньої освіти області, учасники обласної педмайстерні – професійної спільноти, яка працює на базі ЧОІППО імені К.Д.Ушинського.
Ольга УШАКОВА, педагог-організатор КЗ ЗСО I-III ст. «Варвинський ліцей № 2» Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області, Інна ВЕРГУН, педагог-організатор Ніжинської гімназії № 3 Ніжинської міської ради, Юлія КЛИМАК, педагог-організатор Прилуцького ЗЗСО І-ІІІ ст. № 6 (ліцей № 6) Прилуцької міської ради Чернігівської області презентували напрацювання щодо формування навичок здорового харчування у педагогів. Їхні доробки стали достойним повненням матеріалів ютубканалу професійної спільноти «Проєктна діяльність у вихованні» https://youtube.com/channel/UCOFFsYrEoq0i9y1IOBb8FzA?si=SyDcOAIuKNiBWlev
Здорове харчування – це не просто модний тренд, а життєва необхідність. Тож нехай ваш вибір сьогодні стане запорукою здоров’я і добробуту на довгі роки!